Το Υπαίθριο Φεστιβάλ Θεατρικών-Παραστατικών Τεχνών ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ εξελίσσεται και μεγαλώνει. Η ομάδα του αγαπημένου πλέον φεστιβάλ-θεσμού διευρύνει τον δημιουργικό της ορίζοντα διοργανώνοντας ένα πολυεπίπεδο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών με κεντρικό θέμα «Κύπρος 2023 μ.Χ.» που θα ξεδιπλωθεί τους μήνες Ιούνιο – Δεκέμβριο, με αποκορύφωμα και ενδιάμεσο σταθμό το διήμερο φεστιβάλ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου στον Κάτω Πύργο.

Γι’ αυτό, η ομάδα του φεστιβάλ απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες όλων των πεδίων να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Βασικός συνδετικός άξονας του φεστιβάλ είναι η δημιουργική συμπλοκή on stage και live τεχνών (παραστατικών, εικαστικών, ψηφιακών κ.ά.) με στόχο παραστατικό αποτέλεσμα. Οι δράσεις του φεστιβάλ θα στηριχθούν στις δημιουργικές δυνάμεις της κοινότητας συγκεντρώνοντας καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καινοτομία, την καλλιτεχνική αλληλοεκπαίδευση (art peer-to-peer learning), τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τη βιωσιμότητα.

Ένας από τους στόχους της διοργάνωσης είναι να συνεχίσει να ταξιδεύει εκτός αστικών κέντρων, όπως κάθε χρόνο και να προωθεί δουλειές αξιόλογων Κυπρίων συντελεστών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και ευρύτερο κοινό στήνοντας σκηνές και αντί-σκηνα.

Το ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ, πιστό στην ιδέα της σταθερής απεύθυνσης και συνεργασίας με τις εγχώριες δημιουργικές δυνάμεις και στα πλαίσια της φεστιβαλικής μορφής όπως έχει καθιερωθεί, προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να αποστείλουν προτάσεις σε σχέση με τα παρακάτω μέρη του φεστιβάλ:

  • Συμμετοχή με την πρότασης στην πρωτοβουλία «Βήμα σε νέους καλλιτέχνες», που στοχεύει στην προώθηση και υποστήριξη νέων δημιουργών και καλλιτεχνών.
  • Υποστήριξη δημιουργίας νέου παραστατικού project μέσω της on stage και live συμπλοκής τεχνών όπως θέατρο, μουσική, αφήγηση, χορό, performance, ψηφιακά μέσα κ.ά
  • Ομαδική δημιουργία παράστασης μέσω on stage και live συμπλοκής τεχνών, με θέμα «Κύπρος 2023μ.Χ.» ελάχιστης διάρκειας 30 λεπτά. Οι παραστάσεις θα είναι μέρος τριών αυτοτελών επεισοδίων σε δημιουργική συνάφεια μεταξύ τους (τριλογία).
  • Θέατρο της επινόησης (devised theater) και documentary theater με θέμα «Τείχη» και με αφορμή την 20η επέτειο από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην Κύπρο.
  • Μονόλογο για το Διήμερο Θεατρικών Μονολόγων (ελάχιστη διάρκεια 20 λεπτά).
  • Φιλοξενία υπαρχουσών παραστάσεων, εκπαιδευτικών εργαστηρίων, άλλες εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές δράσεις, παιδικό εργαστήρι κ.ά.

Επίσης, η διοργάνωση δέχεται συμμετοχές για:

  • Σεμινάριο δημιουργικής γραφής, με απώτερο στόχο την δημιουργία παραστάσεων.
  • Εργαστήριο Performance Art υπό την καθοδήγηση της Χριστίνας Γεωργίου, performance artist και ιδρύτριας του πρώτου φεστιβάλ performance στην Κύπρο (CIPAF- Cyprus Ιnternational Performance Art Festival), όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν στο κοινό το δικό τους performance. 

Προτάσεις και πληροφορίες στο [email protected] μέχρι 27 Ιανουάριου 2023.

Για τις προτάσεις που θα επιλεγούν, θα ακολουθήσουν προσωπικά ραντεβού για την περαιτέρω αξιολόγηση και υλοποίησή τους.

Βρείτε λεπτομέρειες στο Facebook και Instagram.